Leave a comment

Perginya Sebutir Mutiara Islam : Dr Muhammad Uthman El-Muhammady.

Dr Muhammad Uthman El-Muhammady.

 

Memetik sepotong Hadis Rasulullah s.a.w :

Daripada Abu Darda’ R.A., Nabi s.a.w. bersabda :”Sesungguhnya para ulama adalah pewaris para Nabi. Nabi-nabi pula tidak mewariskan dinar dan dirham. Mereka mewariskan ilmu. Siapa yang mengambilnya ia telah mendapat bahagian yang banyak dan sempurna”.

Pada tanggal 25 Mac 2013, kita dikejutkan dengan berita pemergian Dr Muhammad Uthman El-Muhammady. Sebelum ini, kita menerima berita pemergian Syeikh Ramadhan Al-Buthi, dan selepas itu pemergian Dr Muhammad Uthman El-Muhammady. Seorang demi seorang mutiara Islam telah dijemput Ilahi.

Beliau merupakan seorang ilmuan atau ulama terkenal Negara kita. Beliau meninggal dunia di kediamannya di Taman Duta, Kuala Lumpur, Al-Fatihah buat beliau. Kehilangannya sangat dirasai oleh kita semua.

Allahyarham dilahirkan di Kg. Telok Panji, Kota Bharu, Kelantan pada 1 Februari 1943, dan pada 25 Mac 2013 beliau telah menhempuskan nafasnya yang terakhir. Al-Fatihah…

Pendidikan Allahyarham Dr Muhammad Uthman El-Muhammady :

 • Pendidikan awal di sekolah Melayu sebelum memasuki Special Malay Class (1943) di Sek. Sultan Ismail hingga Tingkatan 5.
 •  Mengambil Higher School Certificate (HSC) di Kolej Sultan Abd Hamid, Kedah
 •  1963 : beliau memasuki Universiti Malaya dan mendapat B.A. dalam Pengajian Islam (1966). Kemudian menjadi tutor & mendapat M.A. (1969)
 •  Allahyarham meneruskan pengajaran di Pengajian Islam UM hingga tahun 1973.
 •  Kemudian, beliau pulang ke Kelantan dan menumpukan sepenuh masa sebagai penulis dan pendakwah bebas.
 •  1995 : beliau dikurniakan Ijazah Doktor Persuratan Kehormat (D. Litt.) oleh USM kerana usaha dan penulisannya dalam pemikiran Islam & dakwah.
 •  Selepas itu, menerima gelaran ijazah kehormat Doktor Falsafah (Ph.D) di UUM
 •  Beliau meneruskan penulisaanya dan tugas sebaagi pendakwah bebas sehingga beliau menghembuskan nafasnya yang terakhir.

Jawatan terakhir yang disandang oleh beliau sebelum pemergiannya adalah sebagai Felo Amat Utama Akademik ISTAC di UIA, dan Ahli Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Karyawan juga sebagai Pensyarah sambilan peringkat ijazah sarjana dalam perbandingan agama UiTM.

Tentang Beliau :

 • Beliau adalah seorang ilmuan yang hebat, mempunyai kesabaran, adab dan akhlak terhadap ilmu pengetahuan amat tinggi. Beliau juga boleh membaca, menulis dan bertutur dalam 3 bahasa.
 •  Sepanjang 70 tahun hayatnya, Dr Uthman sangat produktif. Ini kerana beliau telah menghasilkan banyak buku agama, akademi, ratusan kertas kerja dan artikel serta terjemahan Al-Quran.
 •  Allahyarham juga mengetahui, memahami dan mempertahankan nilai & kehidupan Melayu-Islam Nusantara yang berpegang kepada ajaran Ahli Sunnah Wal Jamaah.
 •  Beliau juga turut mempertahankan institusi pondok dan mufti
 • Selain itu, beliau melawan hujah orientalis Barat, termasuk falsafah agama John Hicks yang membawa aliran pluralism.
 • Allahyarham juga minat dalam kajian bidang ilmu-ilmu Islam dan falsafah Barat, pemikiran semasa & pandangan Islam tentangnya dan akidah sunni, faham ilmunya dan pandangan hidupnya.

Begitulah antara sumbangan beliau kepada Islam sebelum pergi bertemu Penciptanya. Allah telah meminjamkan beliau kepada kita dan selepas itu Dia akan mengambilnya semula. Semoga kita semua terus mengkaji dan mempelajari setiap kehebatan khazanah ilmu Allahyarham, seorang ulama dan ilmuwan tersohor ini.

Akhir sekali, marilah kita bersama-sama memanjatkan doa kehadrat Allah SWT semoga mencucuri rahmatNya kepada Allahyarham dan semoga rohnya ditempatkan dikalangan para Syuhada, Solihin, Sahabat dan Anbiya’. Semoga damai dan tenang beliau disana..Amin.. Al-Fatihah……….

 

By : Cik Erin Alias

[Chat with Us]

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

jhuemloyall

Hidup ialah mengupas degup dari lelah ke lelah.sebab letih hanya secuil lirih dari gema kesyukuran yang membahagiakan...

It's Hubert Herry

"sebuah catatan dari hati dan pikiran"

jujubandung

blog bebas

Zeeta

Art is my life after Qur'an

Kumpulan Gambar Karikatur

Karikatur Lucu | Karikatur Unik | Karikatur Politik | Karikatur Ultah dll

fitriyaakob

Respect other, then the respect will reflect to us.

penaiprencana

From Newspaper to Blog

ruslifile's

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

festivalfan37

A fine WordPress.com site

The Average Brother

Let's spread some light about Islam

DAWA 4 ALLAH

Hajj, Zakah, Tasawwuf, Seerah ,Salaah ,Qur’an ,Ahlul Bayt Akherah Akhlaq Character Children Christianity Hanafi, Maliki, Shafi, Hanbali, ISLAMIC Marriage , Rights of Parents and Duties of children, Ibles ,Shaitan, Adam, Hawa, eve, Islamic Manners, Hijab, Duas, HADITHS, Stories Story RAMADAN, Jihad Sunnah, Prophet 'Issa A.S. (Jesus),Fiqh, Iman , Ihsan ,deeds, Dawa, teaching and learning, Heart Ilm Imams knowledge EKHLAS, Five Obligatory Prayers Fajr, Dhuhr, Asr, Maghrib Isha, Six Kalimas , Sincerity ,Devotion Acts, Rights of children, 'iddah of divorce, (Du'a (supplication) Soul and the Body, Day of Resurrection, Death and Grief in Islam, Taqwa, paradise is under the feet of your mothers, Nikah, Poems, Quotes, Angel of Death, Punishment of the Grave, signs of approaching death, Taraweeh-Ramadan, Prophethood, Aqeedah, Muslim men women Ummah Munkar and Nakeer, Aalam -e-Barzakh, Muslim Marriage Rules, Iftaar Parties ,Culture, Day of Judgment, Different schools of Muslim law, Allah created men, women, Islamic legal requirements, martyrdom Mecca, Rak’ats of Night Prayer, Islamic law, Correct Intention, Halal food, books, children how to Make Wudu Parents of Muslim Children, Holy Qur’an Miracle, Arab people, Education, learning inspirational, Fasting, Allah Subhanahu WA Ta’aala (GOD), Ongoing Charity (Sadqah Jariya) (Prophet Muhammad Sallallaahu alayhi wasallam), Madinah, Maryam (Mary) mother of Issa (Jesus Alayhi salaam) Childhood Life Parenting

Islaam - Understood by the Salaf-as-saalih

Going Back to the basics of deen al Islam - منهج السلف الصالح

Daily Quran and Hadith

Islam | Quran | Hadith | Urdu Translation

big smile no teeth

Two roads diverged in a wood, I took the one less traveled by, and that has made all the difference

MuhdLawal

Nigeria, Human Rights, Politics and Religion

%d bloggers like this: